Lasiprotoja Nuutajärvellä

Teollisen muotoilun suuntautumisen perinteisiin kuuluu lasikurssi, jonka tiimoilta ensimmäisen vuoden opiskelijat päättävät kevätlukukautensa yhden yön mittaiseen retkeen Nuutajärven lasikylään.

Lasikurssin aikana tutustutaan juomalaseihin ja pohditaan, millaiset asiat laseissa kiinnostavat. Tämän jälkeen mallinnetaan erilaisia laseja ja opetellaan ymmärtämään pyörähdyskappaleita. Oman lasin suunnittelu lähtee siis aiheeseen perehtymisestä. Kun aiheeseen on tutustuttu, suunnitellaan oma lasi ja mallinnetaan se. 3D-mallin perusteella valmistetaan muotti, jonka käyttöön päästään tutustumaan Nuutajärvellä.

Kokemuksena oman tuotteen suunnittelu ja toteutus prototyyppiin asti oli mieletön. Matkalle mahtui onnistumisia, hikeä, pitkiä ajomatkoja ja muutamia pintanaarmuja.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Nuutajärven lasikoulun kanssa. Lasin puhaltaminen itsessään on varsin haasteellista, joten lasikoulun opiskelijat puhalsivat lasit valmistamiimme muotteihin.

Lasikoulu on aloittanut toimintansa vuonna 1993 ja se on perustettu Oiva Toikan aloitteesta. Oiva Toikan lisäksi Nuutajärvellä on vaikuttanut muiden muassa Kaj Franck, ja jopa Stockmannin juuret vievät Nuutajärvelle. Paikka on täynnä historiaa, ja voin lämpimästi suositella vierailua Nuutajärvelle. Lisää tietoa Nuutajärvestä, sen toiminnasta ja historiasta voit lukea Nuutajärven sivuilta.

Lienee tarpeetonta sanoa, että Kaj Franckin jalanjäljissä oli hyvä lopettaa opintojen ensimmäinen vuosi.

Teksti: Pirita Paananen, teollinen muotoilu