Organisaation kehittäminen hyödyntäen palvelumuotoilun menetelmiä

Kirsi Juntusen YAMK-opinnäytetyön toimeksiantaja oli Taito Etelä-Suomi ry, joka on osa valtakunnallista Taitojärjestöä ja jonka muodostavat kolme aiemmin itsenäistä Taito-yhdistystä. Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa yhdistymisten vaikutuksia henkilöstöön ja toimintakulttuuriin, tutkia yhdistyksen nykyistä organisaatiota ja johtamista sekä selvittää palvelumuotoilun menetelmin yhdistyksen valmiuksia kehittää toimintatapo-jaan. Yhdistymisien yhteydessä oli havaittu, että haasteita olivat aiheuttaneet yhdistysten erilaiset toi-mintakulttuurit, toiminnan kehittäminen ja johtaminen.
Organisaatioiden yhdistyessä tulee kiinnittää huomiota vaikutuksiin henkilöstölle ja johtamiseen sekä tehdä selkeä suunnitelma muutosprosessin läpiviemiseksi. Palvelumuotoilun menetelmien hyödyntämi-nen prosessissa on yksi vaihtoehto onnistuneen muutoksen läpiviemiseen. Työyhteisössä on näkyvän työn osaamisen ohella näkymätöntä ja hiljaista tietoa. Yhdistyneissä organisaatioissa pitäisi pyrkiä otta-maan nämä huomioon ja hyödyntämään työntekijöiden osaamista monipuolisesti.
Yhdistymisen jälkeen on olennaista uudistaa ja yhtenäistää toimintakulttuuri, jotta voidaan paremmin keskittyä organisaation ydintoimintoihin sekä niiden kehittämiseen. Muutosprosessi tulisi hallita koor-dinoidusti, ja dialogia ja tulevaisuuden suunnittelua tulisi käydä positiivisella asenteella.
Opinnäytetyössä Kirsi nostaa esille organisaation, toimintakulttuurin, johtajuuden sekä muutoksen ja toi-mivan työyhteisön. Prosessin aikana tuotettiin ratkaisuja organisaation yhtenäistämiseen sekä kehittä-miseen palvelumuotoilun keinoja hyödyntäen. Työssäni käytin seuraavia palvelumuotoilun menetelmiä: kysely, työpaja, havainnointi ja ekosysteemikartan valmistus.

Tuottamaani aineistoa voin hyödyntää monipuolisesti itseni kehittämisessä esihenkilönä sekä organisaa-tion ydinprosessien kehittämisessä. Opinnäytteen tuloksia, havaintoja ja ratkaisuja voi hyödyntää myös mahdollisten tulevien organisaatioyhdistymisten yhteydessä.

Kuvassa on henkilöiden kädet ja workshop materiaalia

Kuva: Kirsi Juntunen

Opinnäytetyö