Lasimuotoilua Nuutajärvellä

Terho. 2015. Teemu Hartikainen. Kuva: Teemu Hartikainen

Teollisen muotoilun ensimmäisen vuoden opiskelijat olivat materiaali- ja valmistusteknologia-kurssin puitteissa Nuutajärvellä tutustumassa lasimuotoiluun. Opiskelijat kertovat, millaisia lähtökohtia ja inspiraation lähteitä heidän lasien suunnittelussaan oli.

Hetki – Sini Mäkinen
Minulle lähtökohtana lasin suunnittelulle oli se, että lasista saa hyvän otteen eikä se lipeä helposti kädestä. Tämän lisäksi oli tarkeää, että siitä on helppo juoda ilman, että tarvitsee taittaa liikaa niskaa. Yritin luoda omanlaisensa muodon, joka silti olisi klassinen.
Loppujen lopuksi inspiraationa toimi vanha mutteriespressopannu, joka on yksi tärkeimmistä esineistäni. Sillä keitetyn aamukahvin juominen on yksi lempihetkistäni, josta juontuu myös nimi Hetki. Lasi on tarkoitettu vesi- ja maitolasiksi. Lasin muoto oli haasteellinen, ja alkuperäiseen suunnitelmaan nähden lasin keskiosa pyöristyi enemmän kuin ajattelin. Muotti vaati hieman muokkaamista ennen kuin alkoi toimimaan hyvin. Kädessä kuitenkin totesin pyöreämmän muodon lasin keskikohdassa olevan erittäin miellyttävä. Lopputulokseen olen hyvin tyytyväinen ja siinä toteutuu ne elementit mitä hainkin.

Olka – Noora Isopahkala
Olka-lasissa yhdistyvät käytännöllisyys ja tyylikkyys. Lasit vievät kaapissa vähemmän tilaa pinottavuutensa ansiosta. Niissä on paksu pohja, joka antaa lasille vankan tuntuman. Lasia on miellyttävä pitää kädessä, ja ote on hyvä “olkapään” vuoksi, josta Olka sai myös nimensä. Pidän yksinkertaisista ja selkeistä muodoista, jotka tulevat esiin myös Olka-lasissa. Suunnitelmassani lähdin liikkeelle siitä, miltä käytännöllinen sekä yksinkertaisen tyylikäs juomalasi voisi näyttää. Monista luonnoksista valitsin mielestäni parhaan – ajattoman ja käytännönläheisen Olkan.
Lasimuottini koki pienen uudistuksen Nuutajärvellä, kun päätin vielä paikan päällä muokata muottiani. Kuuma lasimassa kulutti yllättävän paljon muotin olkapään muotoa hävittäen Olkalle oleellisen kaaren, joten sahasin muotin keskeltä poikki ja kiinnitin muotin yläosan nurinpäin alaosaan kiinni. Lopputuloksena sain jyrkemmän muodon lasin keskiosaan ja muutoksen seurauksena lasin yläreuna kaareutuu hieman sisäänpäin. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että uskalsin lähteä muuttamaan lasimuottiani vielä kesken kurssin. Olka-lasi poikkesi hieman aivan alkuperäisestä suunnitelmastani muotin muokkaamisen vuoksi, mutta olen vielä tyytyväisempi tähän lopputulokseen. Se, että suunnitelmat eivät sujuneet aivan alkuperäisen tarkoituksen mukaan, mutta lopputulos on sitäkin parempi, tekee Olkasta ainutlaatuisen.

Omena – Samuel Happonen
Omena-lasin tarkoitus on korostaa makeiden juomien elämystä. Nimi tulee lasin orgaanisesta, omenamaisesta muodosta, joka pyöreällä muodollaan ja kapenevalla suuaukolla säilyttää sisällään juoman makeat aromit.
Uskon, että juomalasin suunnittelu ei ole läheskään niin paljon pelkän muodon suunnittelua kuin mitä se on kokemuksen luomista. Omena-lasin lopullinen malli oli vahinko, joka sai alkunsa erään toisen lasimallin suunnitelmaa muokatessa. Vahinkomalli erosi muista lasimalleista kertomallaan tarinalla. Se kertoi ulkonäöllään mitä juomia se kohtelisi parhaiten ja miten se kykenisi tehostamaan niiden tuottamaa kokemusta.
Omena-lasin suunnittelu ja valmistus on edistänyt matkaani muotoilijana opettamalla minua kunnioittamaan materiaaleja. Materiaaleja ei hallita vaivattomasti kuten hiekkalaatikolla koputtamalla hiekkaämpäriin ja käskemisellä hiekkaa muotoutumaan ”hyväksi kakuksi”. Materiaalien opiskelu ja ymmärtäminen on avain niiden kesyttämiseen, joka itsessään vaatii käytännön valmistusprosessissa harjaantumista ja lopputuloksen katsomista oikealla tavalla. Jokainen puhallettu lasimalli on ainutlaatuinen pienine eroavaisuuksineen. Lasi on materiaali, joka ei piilottele mitään ja samalla muistuttaa siitä miten vaikeaa täydellisyyttä on todellisuudessa saavuttaa

Kohtaus – Saara Ollila
Kohtaus-juomalasissa geometriset perusmuodot kohtaavat. Suoraviivainen ulkopinta kompensoi pohjan herkkää pyöreyttä. Materiaalin paksuuden vaihtelu antaa muodolle eri ulottuvuuksia, kun ohut pinta tuo lasiin siroutta ja paksu pohja maskuliinisuutta. Monikäyttöinen ja ajaton muoto soveltuu erilaisiin tilaisuuksiin. Kohtaus-juomalasi on vastakohtien keskiarvo, jossa ääripäät kohtaavat.
Lasin inspiraationa toimivat arkisten ja juhlavien lasien kontrasti. Kohtaus-juomalasi tuo sopivasti ylellisyyttä arkeen ja vastavuoroisesti toimii täydellisesti rennommassa juhlatilaisuudessa. Lasin tarkoitus on löytää keskitie, jolta on mahdollista poiketa molempiin käyttötarkoituksiin.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *