Design Metropolia.
Yhteistyötä teollinen muotoilu.

Muotoilun opinnot

Muotoilun eri pääaineiden koulutuksen sisältö perustuu tarpeeseen kouluttaa muotoilijoita, jotka osaavat suunnitella kestäviä, käyttäjälähtöisiä ja tarpeellisia tuotteita sekä palveluja.
Muotoilun pääaineet ovat digitaalinen muotoilu, 3D-animointi ja -visualisointi, Motion Graphics, sisustusarkkitehtuuri, tekstiilisuunnittelu, teollinen muotoilu ja visuaalisen viestinnän muotoilu. Lisäksi XR Design on oma englanninkielinen muotoilun alan tutkintonsa.

AMK

Muotoilun tutkinto-ohjelman opetus järjestetään Metropolian Arabian kampuksella moderneissa tiloissa. Muotoilun AMK-tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä sekä opinnot kestävät neljä vuotta ja tutkintonimike on Muotoilija. Opinnot ovat käytännönläheisiä sekä sisältävät työharjoittelun.
3D-animoinnin ja -visualisoinnin koulutuksessa opiskellaan kuvien, animaatioiden, erikoisefektien ja reaaliaikaisten 3D-sovellusten tuottamista 3D-grafiikan keinoin. 3D-artistin työkenttään kuuluvat esimerkiksi 3D-hahmojen suunnittelu ja toteutus, 3D-hahmojen tekninen rakentaminen ja animointi, 3D-esineiden mallintaminen ja teksturointi sekä 3D-ympäristöjen rakentaminen ja valaiseminen. 3D-animoinnin ja -visualisoinnin opiskelussa keskeistä on oppiminen erilaisia käytännön harjoitustöitä tekemällä ja ryhmätyön tekeminen projektikursseilla, joissa tutustutaan ja syvennytään 3D-tuotannon erityisalueisiin.

Seuraa Instagramissa

Motion Graphics koulutuksessa tehdään animaatioita ja liikegrafiikkaa esimerkiksi mainoselokuviin, tuote-esittelyihin ja tapahtumiin. Opintojen aikana työskennellään usein työelämän toimintatapoja simuloivissa tuotantoryhmissä ja opitaan tuottamaan ammattimaista liikkuvaa kuvaa eri menetelmillä esimerkiksi live-action -videon jälkikäsittelyyn, digitaalisiin erikoistehosteisiin ja virtuaalilavastukseen perehtyen. Koulutus antaa valmiudet toimia suunnittelijana monipuolisesti useiden eri alojen sisällöntuotantoon ja viestintään liittyvissä tehtävissä. Ala on voimakkaasti kehittyvä ja erilaisia työtehtäviä ja -nimikkeitä tulee koko ajan lisää.

Seuraa Instagramissa

Sisustusarkkitehtuurin koulutus sisältää tila-, kaluste- ja valaistussuunnittelua, suunnitteluvälineiden ja menetelmien hallintaa sekä rakenne- ja materiaalientuntemusta. Sisustusarkkitehti pyrkii toiminnallaan parantamaan ympäristön hyvää laatua ja säilyttämään sen kulttuurisia arvoja. Sisustusarkkitehdin työ on luovaa tilojen ja toimintojen suunnittelua, sisustusprojektin hallintaa luonnoksista toteutussuunnitelmiin.

Tila-, valaistus-, kaluste- ja rakennesuunnittelu kulkevat rinnakkain koko suunnitteluprosessin ajan. Sisustusarkkitehtuurin kohteita ovat esim. asuin-, työ- ja liiketilat sekä näyttely-, messu- ja muut julkiset tilat.

Sisustusarkkitehti toimii yhteistyössä tilaajan, tilan käyttäjän, arkkitehdin ja rakennusalan erikoissuunnittelijoiden kanssa. Työ edellyttää rakennuslainsäädännön ja rakennusmääräysten tuntemusta. Työpaikkoina ovat arkkitehti- ja sisustussuunnittelutoimistot, julkiset rakennuttajat, virastot, muotoilu- ja sisustusalan liikeyritykset, lehdet tai toimiminen itsenäisenä yrittäjänä.

Seuraa Instagramissa

Tekstiilisuunnittelun koulutus antaa laajat valmiudet toimia tekstiiliin painottuneilla muotoilun ammattialoilla. Tekstiilisuunnittelija voi ammatissaan merkittävästi lisätä yleistä viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Hän ymmärtää tekstiilin historiallisen arvon, mutta toisaalta voi työssään syventyä alan viimeisimpiin teknisiin innovaatioihin. Tuote- ja tekstiilisuunnittelun ohella tekstiilisuunnittelijan työtehtäviin kuuluu erilaisten pintamateriaalien suunnittelua sekä niiden tuotteistamista ja tuotantoon saattamista.

Työtehtävät voivat koostua myös myynti-, markkinointi- ja koordinointitehtävistä sekä alan viestintätyöstä.

Seuraa Instagramissa

Teollisen muotoilun koulutus sisältää käyttäjäkeskeistä tuotteiden ja palveluiden suunnittelua, konseptointia, visualisointia, 3D-mallintamista, mallinrakentamista, materiaali- ja käyttäjäinnovaatioita ja niiden tuotteistamista. Suunnittelutyössä yhdistyvät kestävä suunnittelu, käyttäjäkeskeisyys, tuotannolliset näkökohdat ja liiketoiminta. Teollisen muotoilijan toimenkuvaan kuuluu suunnitella ja kehittää teollisesti valmistettavia tuotteita sekä erilaisia palveluita, jotka ovat sekä toiminnallisesti että visuaalisesti houkuttelevia sekä, joissa yhdistyvät käyttäjälähtöiset, kestävät, tuotannolliset ja taloudelliset arvot.

Teollinen muotoilu vaatii usein monialaista osaamista ja yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa, kuten insinöörien, tuotannon ja markkinoinnin asiantuntijoiden kanssa.

Seuraa Instagramissa

Visuaalisen viestinnän muotoilun opinnoissa perehdytään monipuolisesti suunnittelun ja viestinnän kenttään. Opinnot sisältävät typografiaa, sanallista ja kuvallista markkinointiviestintää, mainontaa, julkaisu-, yritys- ja tuoteilmeiden suunnittelua, brändinhallintaa ja palvelumuotoilua sekä verkkopalveluiden ja käyttöliittymien käyttäjälähtöistä suunnittelua. Opinnoissa perehdytään myös käytettävyyteen, informaation visualisointiin ja kestävään kehityksen tematiikkaan.

Koulutus antaa vahvan tiedollisen ja teknisen pohjan toimia visuaalisen viestinnän muotoilijana, kuten esimerkiksi graafisena suunnittelijana. Myös ammattiin kytkeytyvät vastuullisuus-, eettisyys- ja yhdenvertaisuuskysymykset ovat keskeinen osa opintoja.

XR Design -koulutuksessa opiskellaan interaktiivisten VR, AR ja MR -sovellusten suunnittelua ja toteutusta (VR = virtuaalitodellisuus, AR = lisätty todellisuus ja MR = tehostettu todellisuus). Opiskelijat luovat innovatiivisia sovelluksia ja sisältöä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ympäristöihin. He suunnittelevat tiloja, konsepteja, esineitä, käyttöliittymiä ja mukaansatempaavia kokemuksia virtuaaliympäristöihin käyttämällä työkaluina 3D-mallinnusohjelmistoa ja pelimoottoreita. XR Design on englanninkielinen tutkinto, jossa opiskellaan aidosti monikulttuurisessa ympäristössä.

Seuraa Instagramissa

YAMK

YAMK-tutkintojen laajuus on 60 opintopistettä ja opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa. YAMK-tutkintojen opetus järjestetään Metropolian Arabian kampuksella moderneissa tiloissa.
Digitaalisten mediapalveluiden YAMK-tutkinnossa opiskelijat syventävät käyttäjäkeskeisen suunnittelun ja käyttäjäkokemustutkimuksen osaamistaan. Ihmisläheinen, kestävä ja eettinen suunnittelu digitaalisessa toimintaympäristössä on tutkinnon keskeinen sisällöllinen lähtökohta. Koulutus kehittää myös opiskelijoiden johtamisvalmiuksia. Tutkintoon sisältyvässä opinnäytetyössä opiskelijat toteuttavat tutkinnon sisältöteemoihin linkittyvän työelämän kehittämishankkeen. Tutkinnon laajuus on 60 opintopistettä, ja sen voi suorittaa monimuoto-opiskeluna työn ohessa.

Koulutuksen keskiössä on muotoiluajattelu, käyttäjälähtöinen sekä vastuullinen palvelumuotoilu kestävän kehityksen periaatteilla. Opinnot sisältävät 3 pääteemaa: Muotoilujohtaminen, Tuote- ja palvelukonseptointi ja Kaupunkimuotoilu. Sisältö on suunniteltu yhteistyössä työelämän edustajien kanssa.

Palvelumuotoilun (ylempi AMK) -tutkinto on laajuudeltaan 60 opintopistettä. Puolet tutkinnosta muodostaa opinnäytetyö, joka on työelämän kehittämishanke.

Työnäytteet

Katso tästä opiskelijoiden tekemiä projekteja ja työnäytteitä.