Värien hehkua kankaalle digiprintterillä

Harva muotoilun opiskelija tietää, että Metropolian uumenista löytyy nykyään uusi, järeä tekstiiliprinttaukseen tarkoitettu digitaaliprintteri. Muotoilun tutkinto-ohjelman  tekstiilisuunnittelu sai alkuvuodesta käyttöönsä DuPont – Artristri merkkisen laitteen, joka sijaitsee Tikkurilassa Lummetiellä. Syksyn 2015 myötä printteri on tarkoitus saada yleiseen käyttöön. Laite on tarkoitettu paitsi Metropolian opiskelijoiden myös muiden asiakkaiden kangasprojektien tulostamiseen ja printteri mahdollistaa erinomaisesti piensarjojen tuottamisen.

Mikään halpa siirtokuvatekniikka ei ole kyseessä. Tulostusprosessista vastaavan opettajan Tuiti Pajun mukaan digitaaliprintterin tulostusjälki on ammattimaisen laadukas ja mahdollistaa upean värien toiston kankaille. Digitaaliprintteriä kannattaakin hyödyntää nimenomaan runsaasti yksityiskohtia ja eri värejä sisältävien tekstiiliprojektien tulostukseen. Omia kankaita ei voi käyttää, vaan tulostus tehdään koulun varastosta löytyville valkeille luonnonkuitukankaille kuten puuvillalle, pellavalle tai silkille. Digitaaliprintterin painojälki kestää hyvin kulutusta ja pesua. UV-altistus haalistaa kuitenkin värejä, joten suoran auringonvalon kanssa tekemisissä oleville kankaille reaktiiviväritulostusta ei suositella.

Pajun mukaan itse tulostaminen tapahtuu nopeasti, mutta kankaiden jälkikäsittely vie aikansa ja koska painotöitä tehdään muiden koulutöiden ohessa, koko prosessiin on hyvä varata aikaa noin viikko. Printtityön hinta vaihtelee musteenkulutuksen mukaan, mutta perushinta on tällä hetkellä 30 euroa/metri. Lisäksi hintaan lisätään materiaalimaksu käytetyn kankaan mukaan.

Jos digitaaliprinttauksen kokeileminen kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä Tuiti Pajuun. Hänet tavoittaa sähköpostitse osoitteesta: tuiti.paju@metropolia.fi . Pajulta saa tarvittaessa yhteystietoja myös muihin printtitaloihin, jos haluaa kokeilla painatusta keinokuiduille tai esimerkiksi tarjottimien kaltaisille koville materiaaleille.

Teksti: Mikko Pollari, teollinen muotoilu

TIETOPAKETTI TULOSTUKSEEN LIITTYEN

Tulostettavat tiedostot muodossa: TIFF (res 150–300)

Printin maksimi leveys/pituus: 160cm/20m

Hinta: noin 30€/m2 + materiaalimaksu

Toimitusaika: noin 1 viikko