Opiskelijavaihdossa Berliinissä

Berlin Berlin Berlin…

Jo silloin kuin aloitin opintoni Metropoliassa olin päättänyt lähteväni vaihtoon kun sen aika on. Tosin silloin kohde ei vielä ollut täysin selvillä. Lopulta noin vuosi sitten suuntasin kohti Berliiniä ja kun reissuni aloitin en osannut kuvitellakaan mitä kaikkea sitä eteen tulisi. Ei kyllä osannut omat opettajani täällä Suomessakaan.

Syksyllä aloitin opiskeluni HTW-Berliinissä. Vanhat tehdasrakennukset loivat inspiroivan miljöön luoville opiskelijoille ja kampusalue oli valtava. Varsinkin kun tulee Tiksin sokkeloisesta ex-ostoskeskuksesta ero on valtava. Kiinnostavien ja haastavien projektien lisäksi yksi parhaista puolista koko vaihdossa olivat ihmiset joihin tutustuin. Opiskelu ympäristöni oli kansainvälinen ja opin paljon muiden opiskelijoiden toimintatavoista. Välillä koulupäivät venyivät äärettömän pitkiksi, mutta sekään ei juuri haitannut sillä meillä oli aina hyvä ja rento ilmapiiri koululla. Lisäksi opettajat olivat kannustavia ja eritoten yhden opettajan kanssa mulla sujui erityisen hyvin. Hän tuki ja kannusti tulevaisuuden suunnitelmissani seuraaman tasan sitä polkua jota itse haluan kulkea. Lukukausi huipentui loppupresentaatioihin ja näyttelyyn joka pistimme itse pystyyn. Se oli mahtava lopetus pitkälle työlle ja siellä näimme, mitä kovalla työllä saa aikaan.

Tämän aikaisemmin mainitseman opettajan innoittamana päädyin sitten hakemaan Potsdamiin School of Design Thinkingiin. Ensin hän kutsui meidän kurssin avoimien ovien päiville ja siellä se mielenkiinto sitten todella heräsi. Kouluun haku ja pääsykokeet tapahtuivat niin nopeasti, että unohdin mainita koko asiasta mitään takaisin tänne Suomeen. Lopulta perääni kyseltiinkin jo. Kaikesta huolimatta asiat järjestyivät niin, että sain hyväksi luettua tämän lukukauden kesäopintoina. Joustavuus onkin yksi iso asia, mistä minun tulee antaa paljon kiitosta omalle koulutusohjelmalle ja yhteyshenkilöilleni!

Design Thinking on prosessi johon tutustuin jo HTW:ssä opiskellessani, mutta tämä koulu todella mahdollisti syväsukelluksen sen oppeihin. Nautin koko kesästä ja opiskeluista niin paljon, että tuntui haikealta loppupresisten jälkeen. Design thinking perustuu muutamaan peruspilariin, jotka toteutuivat koulussa erittäin hyvin: poikkitieteellinen työskentely, luovat tilat ja prosessin tunteminen. Kesän aikana teimme kolme projektia, joissa kussakin syvennyimme prosessiin hieman enemmän ja viimeisessä projektissa mukana oli myös partneriyritys. Tiimit olivat myös aina koottu mahdollisimman poikkitieteellisiksi ja monipuolisiksi, mikä antoi voimaa ideointiin. Mutta oli kyllä myöskin välillä hieman haaste, sillä biokemistillä ja designerillä voi olla hieman eri näkökulma siitä mitä ja miten projektissa tulisi edetä.

Koulun tilat olivat aivan mahtavat! Kaikki huonekalut olivat liikuteltavia, jotta niistä pystyi luomaan aina tilan omiin tarpeisiin. Kaikki seinät olivat tussitauluja ja jokaisen tiimin omaan työpisteeseen kuului kaksi pyörillä olevaa tussitaulua ja pöytä. Välillä me kuljetimme tussitaulut ulos ja työskentelimme vilteillä ja samalla nautimme kauniista kesäpäivästä. Kesän aikana sain hyvää harjoitusta niin tiimityöskentelyyn, tiukoissa aikarajoitteissa pysymiseen kuin esitelmöintiin. Kolmen minuutin esitelmät jännittivätkin aluksi kaikkein eniten. Niin lyhyessä ajassa kun oli tarkoitus selittää mistä olaan tultu, mihin päädytty ja miksi, unohtamattakaan, että sen tulisi olla mielenkiintoisella tavalla esitetty. Lopulta presentaatiopäivät olivatkin ne hauskimmat.

Koulun ohella Berliinillä oli kyllä paljon tarjottavaa… ehkä vähän liikaakin välillä. Kulttuuria ja tapahtumia kun on yötä päivää ja mistään ei haluaisi jäädä paitsi. Sen lisäksi myös matkustelimme kaveriporukalla jonkin verran. Hauskinta oli huomata, miten huvinvuoksi matkustelu voi myös ruokkia sillä hetkellä käynnissä olevia projekteja. Esimerkiksi vierailu Ingolstadin Audi-museossa antoi kipinän erääseen syksyn projektiin.

Loppuun täytyy sanoa, että vaihtovuosi oli ihan mahtava ja etten oo koskaan käyttäny niin paljon post-it lappuja kun mitä viimevuoden aikana!

Exploring the world is exploring your self so pack your bags and go!
-Elli

Teksti ja kuvat: Teollisen muotoilun neljännen vuoden opiskelija Eveliina Rissanen