Ympyrätalon kioskit

Aihe puhutteli meitä heti. Siellähän ne ovat tosiaan aina töröttäneet. Ohimennen niitä on ihmetelty, sitten taas unohdettu. Ja tämän maailman unohtamiltahan ne tosiaan vaikuttavat, huolimatta sijainnistaan vilkkaan liikenteen solmukohdassa, Hakaniemen paraatipaikoilla. Elokuun viimeisenä hellepäivänä säntäämme työryhmän kanssa toteamaan, että ne yhä ovat tallessa, Ympyrätalon kioskit. Totta puhuaksemme alkuinnostus hieman tasaantuu katsellessamme – ja haistellessamme – kioskeja lähietäisyydeltä. Päätämme kuitenkin ottaa haasteen vastaan ja lähteä innovoimaan kioskien käyttöönottoa.

Vieno pissan haju syöpyneenä neniimme lähdemme suunnittelemaan projektia tarttuen aluksi kahteen asiaan. Ensinnäkin selvittämään kaikki mahdolliset tahot, jotka kioskien käyttöönottoon vaikuttavat, ja toiseksi kartoittamaan alueen asukkaiden tarpeita ja toiveita kioskien käytölle. Kiinteistön nykyisen omistajan selvittäminen vaatii yllättävän paljon salapoliisityötä ja virastoviidakko on tunnetusti oma lajinsa. Positiivinen yllätys on projektin saama vastaanotto paikallisissa ihmisissä ja yhdistyksissä. Hanke herättää selkeästi intohimoja! Ideoita, näkemyksiä ja tietoa kohteen historiasta jaetaan meille anteliaasti. Nettipohjainen kyselymme saa nopeasti yli 900 vastaajaa ja pian meillä on projektimme pohjaksi kattava otos paikallisten ihmisten näkemyksiä siitä, millaiseen käyttöön kioskit pitäisi ottaa. Lisäksi saamme yhteistyöehdotuksia paikallisilta toimijoilta kuten Kallion kulttuuriverkostolta ja Siltasaariseuralta.

Seuraavat viikot ideoimme kioskien toimintoja ja koko niitä ympäröivää tilaa. Benchmarkkauksen ja palautteen avulla terävöitämme ja hiomme ideoita matkan varrella päätyen lopulta kahteen erilliseen konseptiin. Kallio Dreaming on nimensä mukaisesti kalliolaisten yhteinen unelma. Oleskelutila ja sen palvelut on suunniteltu vastaamaan kyselyn tuloksia. Circle House Corner perustuu kyselyyn hieman löyhemmin ja keskittyy tukemaan kevyttä liikennettä osana julkista liikennettä sekä tarjoamaan palveluita nopealla pysähdyksellä.
Kun työ on saatu päätökseen, esittelemme sen Kallion kulttuuriverkoston aktiiveille. Onneksemme myös Kallio kipinöi -kaupunginosafestivaali innostuu hankkeesta siinä määrin, että saamme kunnian esitellä konseptimme festivaalin avajaisissa Kallion kirjastossa. Kaiken lisäksi ohjelmaan on onnistuttu saamaan myös aihetta käsittelevä paneelikeskustelu asiantuntevilla osallistujilla. Jopa kiinteistön omistajan edustaja on saatu paikalle ja keskustelusta muodostuu sekä mielenkiintoinen että toivoa herättelevä. Ideoihimme suhtaudutaan yleisesti sangen myönteisesti. Tunnemme saavuttaneemme tavoitteemme keskustelun herättäjänä ja mahdollisesti jopa alkusysäyksen antajana hankkeelle. Kuka ottaisi kopin sen eteenpäin takomisesta nyt kun rauta on kuumaa?!

Teksti Meri Suomela

Projektityöryhmä: Sara Grönberg (sisustusarkkitehtuuri), Paavo Helkama, Meri Suomela, Heidi Ukkonen (teollinen muotoilu)

Ohjaajat: Juha Ainoa ja Pasi Pänkäläinen

Lue lisää