FinVillage Suomi 100 -tapahtuma

Suomi neuloo tapahtuma 29.9.-1.10.2017, Suvilahden Kattilahalli

Artikkelikuva: Verna Kovanen

FinVillage juhlii satavuotiasta Suomea yhdistämällä eri kulttuurialojen tekijöitä ja kaikkia kansalaisia jatkamaan yhdessä suomalaisen tekemisen perinnettä neuledesignin parissa. FinVillage huipentuu syksyllä Suomi Neuloo -näyttelyyn ja -muotinäytöksiin Suvilahden Kattilahallissa Helsingissä 29.9-1.10.2017. FinVillage tukee Itämeren suojelua.

Metropolia Ammattikorkeakoulun hanke tuo perinteisen suomalaisen villan ja neuleosaamisen nykyaikaan laajasti osallistavalla ja monipuolista yhteistyötä luovalla konseptilla.

FinVillagen 3-päiväinen päätapahtuma ”Suomi neuloo” pidetään syyskuun lopussa Suvilahden Kattilahallissa, Helsingissä. Tapahtumassa nähdään neuletta monien eri tekijöiden työn tuloksena, näyttelyssä, muotinäytöksissä, myyntiständeillä ja taideteoksissa.

Suomi neuloo-tapahtuman kolme muotinäytöstä esitetään lauantaina 30.9. Näytöksen taiteellinen johtaja on koreografi Anandah Kononen ja pääesiintyjänä on Suomen kansallisbaletin tanssija Mai Komori. Näytöksessä nähdään kotimaisten designmerkkien neulemallistoja sekä Suomi neuloo design -kilpailun parhaiksi valitut asut. Yhteisenä teemana kaikille on ollut Suomen 100 vuotinen historia ja Itämeri.  Kilpailu oli kaikille avoin ja osanotto oli ilahduttavan runsas. Neuledesign- kilpailun voittajat julkistetaan ja palkitaan näytösten yhteydessä.

Keravan taidemuseo Sinkan Näkyväksi neulottu – näyttelyssä talvella osallistettiin kävijöitä jatkamaan Metropolian tekstiilisuunnittelun opiskelijoiden Itämereen sukellus -teoksia. Näyttely onnistui yli odotusten, siellä kävi yli 15 000 vierasta ja noin 100 osallistui teosten valmistamiseen. Teokset huutokaupataan Suomi Neuloo -tapahtumassa sunnuntaina 1.10. Niihin voi tutustua jo nyt FinVillagen verkkosivuilla ja niistä voi jättää myös ennakkotarjouksen.

Maaliskuusta lähtien on kuka tahansa voinut osallistua Riitta Nelimarkan tekstiilitaideteoksen valmistamiseen tekemällä tupsuja. Haasteeseen ovat erityisesti tarttuneet koulut ja päiväkodit. Kaikki osallistuneet ryhmät ja myös yksityishenkilöt saavat nimensä ryijymäisen villateoksen taakse. Tämäkin teos huutokaupataan Suomi Neuloo -tapahtumassa, jossa se myös julkistetaan. Kaikkien huutokaupattavien teosten tuotto menee kokonaisuudessaan Itämeren suojelun hyväksi. Sinäkin voit osallistua.

Finvillage sisältää myös muita ohjattuja työpajoja, kuten villaperuukin valmistusta. Peruukkeja on tehty talvella Helsingin Tyttöjen talolla. Muita työpajoja on tulossa vielä marraskuussa Hakasalmen Huvilan ”Sata ja rapiat” näyttelyyn.

Hakasalmen huvilassa FinVillage esittelee myös arjen designia, patalappuja eri aikakausilta sekä FinVillage- patalappukilpailun satoa. Kilpailuun voi osallistua syyskuuhun saakka. Hakasalmen huvilan pienissä muotinäytöksissä nähdään kotimaista neulemuotia eri ajoilta. Sekä Kattilahallissa että Hakasalmen huvilassa voi myös hiljentyä kuuntelemaan ikäihmisten neule-, villa- ja käsityömuistoja Concreatives – ryhmän toteuttamassa muistelutilassa.

Suomi Neuloo – näyttely 29.9.-1.10.2017 klo 11-18
Suvilahden Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22, Helsinki

Suomi kertoo neuloen -muotinäytökset 30.9.2017 klo 13, klo 15 ja klo 17.

Teksiilitaideteoshuutokauppa Itämeren suojelun hyväksi 1.10 klo 13 alkaen.

Näyttelyyn ja näytöksiin on vapaa pääsy.

FinVillage Sata ja rapiat näyttelyssä: 10-12.11.2017 klo 11-17
Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b Helsinki

Lokakuussa huvilassa avautuu Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi valokuvanäyttely, joka kertoo satavuotiaiden – ja hieman vanhempienkin – helsinkiläisten elämänvaiheista pääkaupungissamme. Kaupungin muutosta tarkastellaan kotialbumien ja omien tarinoiden kautta. Näyttelyn kruunaavat valokuvataiteilijan tekemät näyttävät ja kookkaat muotokuvakollaasit. Näyttelyyn kuuluu myös FinVillage – tekemisen perinne näyttely, työpajat, neule- ja käsityömuistoja sekä muotinäytöksiä.

Muotinäytökset 12.11 klo 12, klo 13, ja klo 14. Työpajat 11.11 klo 12-16.

Näyttelyyn ja näytöksiin on vapaa pääsy.

 

FinVillage kutsuu sinutkin neuledesign-talkoisiin !

www.finvillage.fi

https://fi-fi.facebook.com/finvillage/

Finvillage Instagramissa: @finvillage

John Nurminen -säätiö Instagramissa: @johnnurminenfoundation

Yhteydenotot: finvillage2017@gmail.com