Kesävinkkejä lomaileville muotoilijoille – historian havinaa, nykyhetken designia ja taidenäkökulmaa

Eikö opiskelijabudjetti aivan venykään designreissulle Japaniin? Ei hätää, koti-Suomestakin löytyy mainioita muotoilukohteita, inspiroivia ihmeitä ja näyttävää nähtävää!

Ensimmäisenä vinkkikohteena on pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitseva fiini Fiskars. Syyskuun puoleenväliin asti avoinna oleva Fiskars Village Art & Design Biennale 2019 esittelee kiinnostavan kattauksen muotoilua ja nykytaidetta. Fiskarsin museossa löytyy pidemmän ajan saatossa kehittynyttä muotoilua.✨ Maittava lounas kannattaa nauttia paikan päällä, esimerkiksi Cafe Bar Pesulassa – nimensä mukaan vanhassa pesularakennuksessa. ✨

Toisena kohteena on Helsingin ytimessä sijaitseva muotoilukombo, Design- ja Arkkitehtuurimuseot. Museokorttia vilauttamalla pääsee molempiin veloituksetta, vaihtoehtoisesti kertalippu opiskelijalle Designmuseoon kustantaa kuusi euroa, Arkkitehtuurimuseoon vitosen. Designmuseon edessä komeilee tällä hetkellä suomalaisten ja lontoolaisten arkkitehtiopiskelijoiden yhdessä suunnittelema Teepaviljonki, jossa voi nauttia vaikkapa omista tai museon kahvilan eväistä.

Nyt kesällä (syyskyyn loppuun asti) Designmuseossa pääsee tutustumaan Secret Universe – Maailmojen salat -näyttelyyn, joka esittelee muotoilustudio COMPANYn Aamu Songin ja Johan Olinin tuotantoa viime vuosien ajalta. Utopia nyt -kokoelmanäyttely sen sijaan käy läpi suomalaista muotoiluhistoriaa konkreettisista tuotteista digitaalisiin. Kokoelmanäyttely on esillä vuoden 2020 loppuun asti.

Arkkitehtuurimuseo saattaa olla monelle hieman tuntemattomampi museokohde, vaikkakin se sijaitsee aivan Designmuseon vieressä, pienen yhteisen sisäpihan toisella reunalla komeilevassa uusrenessanssirakennuksessa. Syyskuun 8. päivään asti olevat näyttelyt kertovat käsin piirtämisen merkityksestä arkkitehti Eric Adlercreutzin herkkien piirrosten kautta, Suur-Merijoen jugend-kartanosta sekä pysyvä perusnäyttely Suomen arkkitehtuurin vuosikymmenistä. Rakennus on itsessäänkin nähtävyys mahtipontisine portaikkoineen; rakennuksen poikkeava olemus ja mittasuhteet johtuvat siitä, ettei se koskaan valmistunut suunniteltuun laajuuteensa. 

Kolmas vinkki sijoittuu Keski-Suomeen. Jyväskylässä päin liikkuessa kannattaa nimittäin poiketa Alvar Aalto -museossa. Nähtävää on paljon, aina Gallerian vaihtuvasta näyttelystä Aallon elämänvaiheet ja tuotannon kokoavaan perusnäyttelyyn. Esillä on paljon arkkitehtuuripuolen pienoismalleja, piirrustuksia ja valokuvia, mutta niin myös huonekaluja ja tarinaa niiden kehityksestä. Museokortilla tänne pääsee ilmaiseksi, muutoin opiskelijalippu on 4 euroa. Museovierailun yhteydessä evästä voi napata Café Alvarista. 

Ja jos Aalto-kärpänen puraisee toden teolla, on suositeltavaa vierailla myös muissa Aallon kohteissa; Helsingistä löytyvät Aallon kotitalo sekä studio, ja esimerkiksi Paimion parantola on niin ikään etenkin kesällä upea arkkitehtoninen nähtävyys.

(Kuvat: Nora Anttonen)