Vaihtaripostaus Milanosta

Ciao tutti, terveisiä Milanosta!

Olemme Eerika ja Nora, teollisen muotoilun kolmannen vuosikurssin opiskelijat Metropoliasta. Tulimme tänne designin pääkaupunkiin vaihtoon yhdeksi lukukaudeksi, syyskuusta 2019 maaliskuuhun 2020 asti. Tässä blogikirjoituksessa kerromme opiskelustamme ja kokemuksistamme täällä.

Opiskelemme NABA:ssa, eli Nuova Accademia di Belle Artissa. Kampus sijaitsee Naviglin kaupunginosassa, sympaattisten kanaalien kupeessa. Valitsimme hakiessamme englanninkielisen opetuksen, ja siispä opiskeluseuramme onkin todella kansainvälistä. Ihmisiä on mm. Saksasta, Turkista, Mongoliasta, Kiinasta ja Yhdysvalloista. Omalla luokallamme, Product designissa, olemme ainoat vaihtarit, mutta isommilla kursseilla on muitakin vaihto-opiskelijoita.

Opetus on tosiaan englanniksi, ja opettajat puhuvatkin (jopa yllättävän) hyvää englantia. Lukujärjestys toistuu käytännössä joka viikko samanlaisena ja joka päivälle on oma kurssinsa, paitsi torstaisin, jolloin on kahta eri kurssia. Jokaisella kurssilla puolestaan on vauhdissa omat erilliset projektit, joita työstetään ryhmissä. Varsinaiset luennot kestävät pari kolme tuntia, mutta niiden lisäksi rutkasti aikaa menee itsenäiseen työskentelyyn. Ryhmätyöskentely on tullut jo nyt vaihdon puolivälissä todella tutuksi. Tahti on kova ja ramppikuume saa kyytiä, kun tehtäviä esitellään joka viikko koko luokalle. Projekteissa on ”oikeita” asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, mikä tietenkin nostaa motivaatiota ja pistää panostamaan niihin vielä oikein ekstrapaljon.

Tänne tullessa vaikeinta oli asunnon löytäminen. Täällä tilanne etenkin lyhytaikaisten kämppien suhteen on todella hurja, eikä yksikään kuulemamme tarina asunnon löytämisestä ole ollut ruusuinen. Tulimme tänne pari viikkoa ennen opintojen alkua ilman lopullista asumusta, aikeenamme etsiä paikan päältä majapaikka täksi puoleksi vuodeksi. No, se oli helpommin sanottu kuin tehty. Lyhykäisyydessään: jouduimme laittamaan kaikki kriteerimme ja budjetin kokonaan uuteen uskoon. Majoittauduimme reiluksi kuukaudeksi hostelliin, joka onneksi kuitenkin sijaitsi koulun lähettyvillä. Asunnon metsästys oli vuoristorata, joka lopulta päättyi onnellisesti (ainakin toistaiseksi) kun löysimme oman vuokrahuoneen. Eli varoituksen sanana, jos Milano vaihtokaupunkina kiinnostaa, varaudu, selvitä ja suunnittele majoituksesi. Toki etukäteenkään ei kannata sokkona Suomesta käsin sitoutua tai ainakaan pistää rahaa likoon, sillä täällä(kin) tarinat huijauksista vuokra-asuntoihin liittyen ovat valitettavan yleisiä.

Milano on kuitenkin ihana kaupunki. Ihmiset ovat ystävällisiä (tuli heti kättelyssä ilmi, kun epätoivoisina kolusimme kaikki mahdolliset paikat asuntoa etsiessämme), ruoka hyvää ja kaupunki täynnä nähtävää. Lähdimme syyskuun puolivälin Suomesta, jossa lehdet olivat pitkälti jo tippuneet puista, ja saavuimme 30 asteen helteeseen. Säät olivat alkuun upeat, mutta tuli se syksy viiveelläkin ja nyt on ollut suorastaan kotoisen sateista, koleaa ja pimeää. Vinkki: saappaat ja sontsa kannattaa pakata vaihtokapsäkkiin.

Kieli on kaunis ja on hyvin hyödyllistä osata sitä ainakin muutama sana, jos mahdollista. On nimittäin tullut huomattua sekin, että täällä englantia ei osata ihan joka paikassa. Universaali elekieli kuitenkin pelastaa pahimmassa hädässä, eikä täysin mahdottomia tilanteita ole ainakaan vielä tullut vastaan. Kliseet kylmästä bisneskaupungista täynnä pelkkiä supermuodikkaita, välinpitämättömiä ihmisiä, ovat kaukana totuudesta. Milano on kirjava kaupunki, josta löytyy jokaiselle jotakin.

Täältä on myös hyvät yhteydet joka suuntaan niin raiteilla, kuin maa- ja ilmateitsekin. Me emme ole vielä intensiivisestä opiskelusta johtuen kerenneet paljoa kaupungin muurien ulkopuolella seikkailla, mutta suunnitelmia on! Sympaattisissa Bergamossa ja pienessä vuoristokylässä Brenossa kyllä olemme kerenneet käydä, ja molempia voi näillä suunnilla liikkuville suositella lämpimästi.

Jos tiivistäisimme vaihtokokemuksemme tällä hetkellä kolmeen sanaan, ne olisivat:

– opettavainen
– sopivan haastava
– monipuolinen

 

Innolla vielä odotamme, mitä loppuaika täällä tuo tullessaan! Tässä muutama kuva matkan varrelta: