Materiaali- ja valmistusteknologiaa

Teollisen muotoilun toisen vuosikurssin syyslukukausi starttasi materiaali- ja valmistusteknologian opintojaksolla, joka käytiin 14.9 – 30.10.2020.

Koronasta huolimatta pääsimme toteuttamaan itseämme Metropolian pajoilla positiivisin mielin kasvomaskit naamalla.

 

Aloitimme kurssin teoriapohjaisesti tutustumalla eri materiaaleihin ja niiden ominaisuuksiin sekä valmistusmetodeihin. Näihin materiaaleihin kuuluivat erilaiset muovit, metallit, betoni ja lasi. Mielenkiintoista oli saada uutta tietoa miten teollisesti tuotettu osa tai asia valmistetaan ja miten menetelmiä pystyisi hyödyntämään jatkossa.

 

 

 

Pajalla pääsimme työskentelemään näiden parissa. Tarkoituksena oli valmistaa kipsimuotin avulla keramiikkaa, rosteriset salaatinottimet laserleikkaamalla  ja prässäämällä, sekä LED-valaisimen jäähdytyselementti. Sen lisäksi suunnittelimme cnc-jyrsittävät puumuotit joiden avulla Nuutajärven lasinpuhaltajat valmistivat meille juomalaseja. Pystyimme hyödyntämään jo mallinnettuja astioita valumuotteja tehdessä, käyttäen avuksi 3D tulostusta. Näiden ennalta määrättyjen  tehtävien ohessa moni valmisti omia projektejaan ja pääsi täten kokeilemaan eri valmistusmetodeja käytännössä. Työskentely pajalla oli vapaata ja rentoa, päivät kuluivat omalla painollaan. Monet tykkäsivät viimein päästä “sorvin ääreen” ja työstämään joko koulun puolelta annettuja tehtäviä tai ihan omia projekteja. 

 

Keramiikkaa valmistimme savesta kipsimuottien avulla käyttämällä valutekniikkaa. Tässä prosessissa pystyimme hyödyntämään 3d-tulostinta, 

jonka avulla saimme tulostettua kappaleen, josta valmistimme kipsimuotit.

 

Salaattiottimien valmistaminen alkoi suunnittelemalla ottimien ääriviivat, jotka tultiin myöhemmin laserleikkaamaan rosterilevystä.

Täten saatiin valmiin muotoiset kappaleet, jotka voitiin myöhemmin painaa muotoonsa siihen valmistetulla puristimella.

 

Nuutajärvellä puhallettiin lasia: traditio, joka on jatkunut Metropoliassa jo 10 vuotta.