Hälsningar från Textilhögskolan!

Kansainvälinen opiskelijavaihto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden syventää osaamista ja laajentaa näkemystä muotoilun opinnoissa. Amanda Halonen on yksi Metropolian vaihtoon lähteneistä opiskelijoista. Hän on kolmatta vuotta tekstiilisuunnittelua opiskeleva tuleva muotoilija, joka viettää kevätlukukautensa Boråsin yliopistossa Ruotsissa. Tervetuloa lukemaan kuulumisia:

Moikka, olen Amanda! Päätin jo opintojeni aikaisessa vaiheessa, että aion lähteä vaihtoon. Onneksi siihen on mahdollisuus. Nyt olen toteuttanut aikeeni ja vuoden 2015 kevään vietän täällä eteläisessä Ruotsissa, Boråsin yliopistossa. Textilhögskolan (Swedish School of Textiles) on paikka, jossa tulen kurssini suorittamaan.

Amanda_Halonen_Metropolia_Erasmus_in_Boras_1_72rgb

Sekä akateemiseen että luovaan työskentelyyn on täällä runsaasti tilaa. Kampusalue koostuu useista rakennuksista ja koko oppilaitos tarjoaa opetusta myös muilla tieteen aloilla, yhteensä yli 13 000 opiskelijalle. Monet uusista vaihtarikavereistani suorittavat esimerkiksi maisteriopintoja tekniikan ja yritystoiminnan aloilla. Boråsin yliopisto on saavuttanut arvostetun maineen sekä Ruotsissa että kansainvälisesti. Olin jo ennen vaihtoa kuullut paljon hyvää koulusta ja tulevat kussit ovat oletettavasti sisällöltään monipuolisia. Kevään lukujärjestys johdattaa minut syvemmälle mm. neulonnan, kudonnan ja digiprinttauksen maailmaan. Olen nähnyt koulun opetustiloista todennäköisesti vasta pintaraapaisun.

Amanda_Halonen_Metropolia_Erasmus_in_Boras_4_72rgb

Kevään ensimmäinen kurssimme keskittyy neulottuihin tekstiileihin. Tekstiilisuunnittelun vaihto-opiskelijoita on tänä keväänä vain neljä, minä mukaan luettuna. Saimme jokin aika sitten perehdytyksen neulelaboratorioon ja pakko todeta, että monenmoista kojetta ja masiinaa kyllä löytyy! Perinteisten käsinneulontakoneiden lisäksi koululla on vakuuttava katras erilaisia teollisia neulekoneita. Sylinterimallisia jacquard-neulekoneita on useita ja ne ovat kaikki erikoistuneet eri tehtäviin. Tiloista löytyy teollisuuskone mm. kaavoitetun neuleen valmistamiseen (kuva yllä). Tietokoneohjelmalla suunniteltu neulemalli tulee valmiina tuotteena ulos koneesta alle tunnissa.

Amanda_Halonen_Metropolia_Erasmus_in_Boras_5_72rgb

Borås on malliesimerkki yliopistokaupungista, missä nuoret aikuiset puhaltavat elämän kaupunkiin. Mittakaavaltaan Borås on pieni verrattuna Helsinkiin ja keskustassa matkat kulkee helposti jalan. Itse päätin valita edullisen opiskelijaasunnon kaupungin itäpuolelta, mutta monet ystäväni asuvat aivan kampuksen tuntumassa. Keskustassa tulee liikuttua paljon, sillä syke on siellä.

Amanda_Halonen_Metropolia_Erasmus_in_Boras_7_72rgb

Kotiutuminen Ruotsissa on ollut helppoa, sillä kulttuurierot ovat pieniä. Tein tietoisen valinnan, kun päätin lähteä vaihtoon kevääksi. Lämpötila nousee, päivä pitenee ja vihreä korvaa harmaan. Värikkäitä muistoja on silti ehtinyt kertyä jo nyt. Alla poimintoja allekirjoittaneen Instagramista, jonne talletan opiskelijaelämäni hetkiä. Odotan kovasti, mitä kevät tuo tullessaan. Olen onnekas, kun olen löytänyt mahtavan kansainvälisen ystäväporukan. Teemme paljon asioita yhdessä ja matkustamme kokeaksemme uutta. Olen ehdottoman tyytyväinen, että lähdin vaihtoon! Suosittelen sitä lämmöllä muillekin.

Amanda_Halonen_Metropolia_Erasmus_in_Boras_instagram

Med vänliga hälsningar,
Amanda Halonen
Kuvat: Amanda Halonen