Muotoilun Kevätfoorumi opiskelijan silmin

 

FDA-hankkeen järjestämä Muotoilun Kevätfoorumi järjestettiin Aalto-yliopiston toimesta Metropolian Arabian kampuksella torstaiaamuna 11. huhtikuuta. Väkeä saapui paikalle kiitettävä määrä, ja sali täyttyikin miltei perälle asti. Kuulijoina oli muotoilukorkeakoulujen edustajia, opiskelijoita ja muita aiheesta kiinnostuneita. Tapahtumaan todella kiva lisä (aamukahvitarjoilun lisäksi) oli livekuvittaja Karri Lehtonen Tussitaikureilta. Hänen kuvituksensa julkaistaan myöhemmin nähtäville.

 

Tapahtuma sisälsi Finnish Design Academyn lyhyehkön esittelyn, jonka jälkeen vuorossa olivat keynote-puhujat. Ensimmäisenä puhui Ari Utriainen, aiheenaan kolmen vuosikymmenen muutoskaari muotoilijan toimintaympäristössä. Hän puhui teollisen muotoilijan ammattikuvasta ja vaadituista ominaisuuksista ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Maailma muuttuu, ja niin myös muotoilijan työnkuva.

 

Seuraavana puhujana oli aivotutkija, professori Minna Huotilainen, joka kertoi todella mielenkiintoisesti ja mukaansatempaavasti aivoista ja luovuudesta. Hän puhui mm. erilaisista toiminnan tiloista ja niiden vaikutuksista aivojen toimintaan ja luovuuteen. Viesti oli selvä; aivoille täytyy antaa tilaa. Luovuus vaatii joutenoloa, jopa tylsyyttä sekä fyysisten tarpeiden huomioimista.

 

Kevätfoorumin loppuosuus oli paneelikeskustelu, johon ottivat osaa alan ammattilaiset:  Asta Boman-Björkell, Ari Utriainen, Minna Huotilainen, Petra Havu, Eero Miettinen ja Tomi Kauppinen. Keskustelussa pohidttiin mm. käsillä tekemisen merkitystä, ja sitä, onko se katoamassa tulevaisuuden muotoilukoulutuksessa ja virtuaalimaailmojen lisääntyessä. Puhuttiin myös opiskelijoiden vapaudesta ja vastuusta, heijastellen aivotutkija Huotilaisen luentoa kiireen ja paineen tuhoisasta vaikutuksesta luovuuteen.

 

Lounaan jälkeen tapahtumasali täyttyi kutsuvieraista profilointityöpajan merkeissä. 

 

(Teksti: Nora Anttonen, Kuvat: Eerika Minkkinen ja Nora Anttonen)