Kiertotalous tulee väistämättä mukaan eri toimialoille regulaation ja ehtyvien neitseellisten materiaalien takia. Muutos voi olla yrityksille suuri ja siirtymät tuovat haasteita.
Marraskuussa valmistunut Marika Lehden YAMK-opinnäytetyö pyrkii löytämään olennaiset tekijät yritysten asenteissa ja motiiveissa kiertotalouden suhteen ja muotoilemaan löydösten avulla tarpeellisia palveluita. Työn yhteiskumppanina on Rester Oy, joka on aloittanut syksyllä 2021 ensimmäisenä Suomessa tekstiilien kierrätyksen teollisessa mittakaavassa. Rester Oy kerää ja kierrättää yritysten poistotekstiilejä sekä sivuvirtoja. Mekaanisen kierrätysprosessin kautta poistotekstiilit muuttuvat jälleen arvokkaaksi kuiduksi, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa tuotteissa. Näin yhteistyökumppanit voivat siirtyä kohti vastuullisempaa toimintaa ja löytää myös uusia markkinoita tuotteilleen.
Yritykset hakevat kiertotaloudesta hyvin erilaisia asioita. On yrityksiä, joille kiertotalous on kirjoitettu DNA:han ja yrityksiä, jotka haluavat olla mukana, mutta harkiten ja kokeillen. Muotoillut palvelut pyrkivät vastaamaan yritysten erilaisiin tilanteisiin ja mahdollistamaan yhteistyön räätälöidyt tarpeet.
Olennaiseksi havaittuja kehittämisen kohteita:
Opinnäytetyössä pyritään kuvaamaan myös nykyistä globaalia lineaarista tekstiilien tuotantoa systeemikartan avulla. Työssä esitellään myös kartta, joka kuvaa muutosta, jonka kierrätystoimija voi saada aikaan systeemissä. Karttojen avulla voidaan pohtia muutoksen tuomia riskejä tai mahdollisuuksia oman yrityksen kannalta.
Opinnäytetyö on ollut sukellus kiertotalouteen, sen erikoispiirteisiin ja haasteisiin. Työ on ajankohtainen, koska kiertotalous yleistyy liiketoiminnassa. Tekijä on työssä voinut yhdistää aiempaa tekstiili- ja tuotekehitysosaamistaan palvelumuotoiluun ja näin laajentaa osaamistaan. Tälle osaamisyhdistelmälle on toivottavasti tulevaisuudessa käyttöä muotoilukentällä, kun asiakasyritykset hakevat kiertotalouteen ratkaisuja.